Laji.fi | Suomen Lajitietokeskus

Lajikortti

Lukutoukko Hei siellä!

Suomen lajiluettelomme on vielä alustavassa tilassa. Taksonomia julkaistaan kunhan työkalut ovat valmiina ja asiantuntija-parkamme ovat urakoineet yötä päivää. Sisältöön ei vielä sovi viitata!

« Takaisin

Palmuripsiäinen — Thrips palmi Karny, 1925

Ilmoita havaintosi ja lähetä kuvia! External link
MX.200749 json rdf+xml dwc csv
Thrips palmi
Karny, 1925
palmuripsiäinen palmtrips Palm thrips
Vieraslaji

Tämä laji on vieraslaji.

Erittäin haitallinen

Tuntematon

Finnish

NA - Arviointiin soveltumaton (2019)

Kettunen, J. 2008. Checklist of Finnish Thysanoptera.

Jukka Kettunen, Heidi Viljanen, Pasi Sihvonen
Löydetty vain sisätiloista tai vahingossa/tarkoituksella tuotu Suomeen. / Only met indoors or accidentally or with purpose introduced.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Lajikuvauksen lähde:
  • fi Laji.fi lajikuvaukset

Luonnehdinta

Palmuripsiäinen on kasvinterveyden suojelemisesta annetun lain (702/2003) tarkoittama vaarallinen kasvintuhooja. Se, joka löytää tai epäilee löytäneensä vaarallisia kasvintuhoojia, on velvollinen ilmoittamaan havainnostaan Eviran tai alueensa ELY-keskuksen kasvintarkastajalle.

Palmuripsiäinen vioittaa monia kasvihuoneessa viljeltäviä koriste- ja vihanneskasveja imemällä ravintoa lehdistä. Lisäksi se levittää kasvien virustauteja. Kasveissa suojaisiin paikkoihin piiloutuva palmuripsiäinen on vaikea havaita, joten se leviää helposti kasvien mukana.

Tunnistus

Palmuripsiäinen on 1 mm:n mittainen hyönteinen. Se muistuttaa tupakkaripsiäistä, mutta on sitä hieman vaaleampi ja tasaisen kellertävä väriltään. Palmuripsiäisen erottaminen muista ripsiäisistä vaatii laboratoriotutkimuksen.

Alkuperä ja levinneisyys

Palmuripsiäinen on alun perin kaakkois- aasialainen hyönteislaji. Nykyään sitä esiintyy suuressa osassa Aasiaa, Tyynenmeren alueella, Pohjois-Afrikassa, Australiassa, Keski- ja Etelä- Amerikassa sekä Floridassa. EU:n alueella palmuripsiäistä on tavattu harvoin, ja esiintymät on saatu hävitettyä. Suomessa palmuripsiäisiä ei ole tavattu viljelmiltä.

Haitat

Palmuripsiäiset ottavat ravintonsa kasveista imemällä. Aluksi imentävioitus näkyy kasvustossa lehtien hopean- tai pronssinhohtoisena värinä etenkin lehtisuonten reunoilla. Versojen kärjet ovat kitukasvuisia ja lehdissä on epämuodostumia. Lopulta kasvin lehdet kellastuvat ja rypistyvät. Hedelmissä vioitus näkyy epämuotoisuutena ja kuoren rosoisuutena.

Torjuntakeinot

Koska palmuripsiäinen on hävitettävä kasvintuhooja, kasvinsuojeluviranomaiset antavat sen torjunnasta viljelijälle tai kasvien myyjälle kirjallisen torjuntapäätöksen. Saastuneet kasvit voidaan tarvittaessa määrätä hävitettäviksi ja kasvihuone puhdistettavaksi.

Lisäksi voidaan määrätä torjuntakäsittelyjä kasvustolle tehtäväksi. Saastuneita kasveja ei saa kuljettaa pois viljelmältä tai varastopaikalta ennen kuin ripsiäiset on torjuttu.

Mitä minä voin tehdä?

Palmuripsiäisten havainnoista tai epäilystä on ilmoitettava Eviran tai ELY-keskusten kasvintarkastajille.

Kasvintarkastajien yhteystiedot

Kuvaustekstin laatijat

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Photos: Ant: Wikimedia User Sandstein CC-BY, Owls: Wikimedia Bent Christensen CC-BY-3.0, Deer: Lynette Schimming Flickr: EOL Images CC-BY-NC-SA-2.0

suomeksi suomeksi på svenska på svenska in English in English

Tervetuloa Suomen Lajitietokeskus -portaalin VANHAAN avoimeen testiympäristöön!

Siirry tästä Suomen Lajitietokeskuksen Laji.fi-palvelun uusimpaan versioon:

laji.fi

Jos haluat käyttää palvelun vanhaa versiota, sulje tämä ikkuna.