Laji.fi | Suomen Lajitietokeskus

Lajikortti

Lukutoukko Hei siellä!

Suomen lajiluettelomme on vielä alustavassa tilassa. Taksonomia julkaistaan kunhan työkalut ovat valmiina ja asiantuntija-parkamme ovat urakoineet yötä päivää. Sisältöön ei vielä sovi viitata!

« Takaisin

Pähkinäpensaat — Corylus L.

MX.38015 json rdf+xml dwc csv
Corylus
L.
pähkinäpensaat hasslar
Tieto puuttuu
Lajikuvauksen lähde:
  • fi Pinkka oppimisympäristö: Yläkoulun Pinkka - Lehto

Luonnehdinta

Pähkinäpensas on 2-5m korkuinen pensas. Pähkinäpensaan hedelmät ovat hasselpähkinöitä, ja pähkinän sisällä on siemen. Pähkinäpensaan lehti on pehmeä, karvainen ja sahalaitainen. Lehti on muodoltaan leveä, pyöreähkö ja tyvestään herttamainen. Pähkinäpensas kukkii aikaisin keväällä, jo ennen kuin lehdet puhkeavat. Hedenorkot ovat ruskeita ja pitkiä, ja emikukinto on silmumainen. Sen kärjestä työntyy esille emin punaiset luotit.   

Elinympäristö

Pähkinäpensas kasvaa lehdoissa. Sitä esiintyy yleisesti Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomessa. Pähkinäpensas menestyy koristepensaana myös Keski-Suomen korkeudella.

Lisätiedot

Hasselpähkinä on syötävä ja se on aiemmin ollut tärkeä kauppatavara esimerkiksi saaristossa.

Hasselpähkinän runkoja on käytetty tynnyrin vanteiden ja aitojen tekemiseen. Pensaan oksia on aikaisemmin kuivattu ja käytetty talvisaikaan eläinten rehuna.  

Photos: Ant: Wikimedia User Sandstein CC-BY, Owls: Wikimedia Bent Christensen CC-BY-3.0, Deer: Lynette Schimming Flickr: EOL Images CC-BY-NC-SA-2.0

suomeksi suomeksi på svenska på svenska in English in English

Tervetuloa Suomen Lajitietokeskus -portaalin VANHAAN avoimeen testiympäristöön!

Siirry tästä Suomen Lajitietokeskuksen Laji.fi-palvelun uusimpaan versioon:

laji.fi

Jos haluat käyttää palvelun vanhaa versiota, sulje tämä ikkuna.