Arterna.fi | Finlands Artdatacenter

Artkort

Lukutoukko Hej där!

Vår taxonomi erbjuder redan en massa information men den uppdateras och förbättras kontinuerligt. Det här är endast en preliminär version. Innehållet bör inte ännu citeras!

« Gå tillbaka

Rundmaskar — Nematoda Cobb, 1932

MX.53076 json rdf+xml dwc csv
Nematoda
Cobb, 1932
sukkulamadot rundmaskar Roundworms
nematoder nematodes
Information saknas

(Tyvärr, inget innehåll för ditt språk, visar [fi] istället)

Beskrivning

Akvaattiset sukkulamadot ovat pieniä ja ohuita, poikkileikkaukseltaan pyöreitä, molemmista päistään suippenevia jaokkeettomia matoja. Meillä pohjaeläiminä esiintyvät sukkulamadot ovat pituudeltaan 0,1–2 mm. Niiden iho on kimmoisa ja vaalea. Joillain saattaa esiintyä sukasia. Sukkulamadot liikkuvat taivuttelemalla ruumistaan puolelta toiselle.

Identifiering

Sukkulamadot ovat jaokkeettomia (vrt. Oligochaeta, harvasukasmadot). Lisäksi sukkulamadot pystyvät ainoastaan taivuttamaan ruumistaan puolelta toiselle, kun taas harvasukasmadot voivat lisäksi venyttää ja lyhentää ruumistaan.

Utbredning i Finland

Kaikenlaisissa vesistöissä maanlaajuisesti.

Ursprung och utbredning

Kaikenlaisissa vesistöissä maailmanlaajuisesti.

Livscykel

Yksineuvoisia. Lisääntyvät suvullisesti, joskus partenogeneettisesti. Muna on kitiinikuorinen ja kestää hyvin hankalia ympäristöoloja. Toukkien kehitys nelivaiheinen.

Livsmiljö

Sukkulamatolajeja tavataan kaikenlaisissa elinympäristöissä ja niitä voi olla sedimentissä runsaastikin, jopa kymmeniä tuhansia yksilöitä neliömetrillä.

Beteende

Vapaana eläviä detrituksen syöjiä ja petoja, tai loisia. Runsaimmin pohjasedimentin pintakerroksessa. Voivat kiinnittyä erittämänsä aineen avulla alustaan. Ryhmiin Enoploidea, Dorylaimoidea ja Mermithoidea kuuluu runsaasti erilaisissa vesissä esiintyviä lajeja. Sukkulamadot kestävät hyvin huonoja oloja ja ovat usein viimeinen jäljellä oleva ryhmä kaikkein likaantuneimmilla ja vähähappisimmilla alueilla.

Vidare information

Runsaslajinen, huonosti tunnettu ryhmä. Sukkulamatoja esiintyy sekä vedessä että maalla. Monet sukkulamadot ovat kasvien ja eläinten loisia. Tämä esittely koskee vesistöissä tavattavia sukkulamatoja. Sukkulamatolajeja tunnetaan tällä hetkellä parikymmentä tuhatta.

Photos: Ant: Wikimedia User Sandstein CC-BY, Owls: Wikimedia Bent Christensen CC-BY-3.0, Deer: Lynette Schimming Flickr: EOL Images CC-BY-NC-SA-2.0

suomeksi suomeksi på svenska på svenska in English in English

Välkommen till Finlands Artdatacenters öppna AVGÅENDE testservice!

För att få tillgång till den senaste versionen av FinBIFs serviceportal, klicka här:

laji.fi

För att använda den avgående versionen av tjänsten, stäng det här fönstret.