Arterna.fi | Finlands Artdatacenter

Artkort

Lukutoukko Hej där!

Vår taxonomi erbjuder redan en massa information men den uppdateras och förbättras kontinuerligt. Det här är endast en preliminär version. Innehållet bör inte ännu citeras!

« Gå tillbaka

Archaeognatha

MX.70222 json rdf+xml dwc csv
Archaeognatha
Microcoryphia
siimahäntäiset
Pasi Sihvonen

FM, suunnittelija Jani Järvi / Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Källa av artbeskrivningar:
  • fi Pinkka oppimisympäristö: BIO-103 Eliöiden monimuotoisuus: eläintuntemus - Hyönteiset, Insecta & alkuhyönteiset, Entognatha
Select källa:

(Tyvärr, inget innehåll för ditt språk, visar [fi] istället)

Beskrivning

Siimahäntäiset (Archaeognatha) ovat pieniä, pitkulaisia ja lieriömäisiä, väritykseltään rusehtavia tai kellertäviä, usein kirjavasti kuvioituja hyönteisiä. Tämän varhain kehittyneen hyönteislahkon edustajilla ruumis on suomujen peittämä ja se kapenee taaksepäin.

Siimahäntäisten alaspäin osoittavassa päässä on pitkät, monijaokkeiset ja rihmamaiset tuntosarvet, isot verkkosilmät, jotka koskettavat toisiaan pään yläosassa sekä kolme pistesilmää, joista kaksi on sivuilla sijaitsevaa ja yksi eteenpäin suuntautunut. Niiden suuosat ovat purevat, mutta yksinkertaiset: leuat kiinnittyvät vain yhdellä nivelkohdalla pääkapseliin ja tämä alkeellinen ominaisuus erottaa lahkon kaikista muista hyönteisistä. Siimahäntäisten leukarihmat ovat 7-jaokkeiset, jalkoja pidemmät ja erottuvat. Keskiruumis on kyttyräinen, kohonnut ja siivetön. Takaruumiin jaokkeiden (2-9) alapinnalla on liikkumisessa avustavia ulokkeita, jotka ovat yhteydessä lihaksiin. Aikuisilla yksilöillä näiden ulokkeiden välissä on laajentuvia tarttumarakkoja jaokkeissa 1-7. Siimahäntäisten lonkat ovat suuret ja takaruumiin kärjessä on kolme pitkää perälisäkettä, joista keskimmäinen (epiprokti) on selvästi muita pidempi, ja jotka ovat hienokarvaisia. Naarailla on yksinkertainen munanasetin.

Toukat aikuisen näköisiä, mutta niiltä puuttuvat ensimmäisissä toukkavaiheissa suomut.

Storlek

Ruumiin pituus ilman perälisäkkeitä 7-15 mm.

Livscykel

Ei muodonvaihdosta. Munasta kuoriutuva toukka muistuttaa aikuista. Toukkavaiheita vähintään kuusi, mutta tavallisesti enemmän, joillain jopa kymmenen. Sukukypsyyden saavuttaminen voi kestää jopa kaksi vuotta, jonka jälkeen yksilöt voivat elää vielä ainakin kaksi vuotta. Useat lajit luovat nahkansa monta kertaa vielä sukukypsyyden saavuttamisen jälkeenkin, mikä on harvinaista hyönteisille.

Elinkierto voi kestää vuosia. Kehitys munasta toukaksi 60–380 päivää.

Lähdemateriaaleissa ei talvehtimisesta - aihetta ei kenties ole tutkittu. 

Livsmiljö

Elävät kosteilla paikoilla: metsien karikkeessa, kaarnan ja kivien alla, rantojen kivikoissa ja rannoille ajautuneen kasviaineksen seassa.

Ekologi

Ekologisesta ja taloudellisesta merkityksestä ei mainittua tietoa lähdemateriaaleissa.

Beteende

Ravintona lahoava kasviaines, levät, jäkälät ja sammalet.

Ovat usein yöaktiivisia ja piilottelevia. Liikkuvat vilkkaasti kyeten hyppäämään jopa n. 10 cm matkoja.

Voivat käyttää takaruumiin ulokkeita apuna liikkumisessa ja voivat ulokkeiden välisten tarttumarakkojen avulla tarrautua pintoihin kiinni, jolloin pystyvät kävelemään jopa ylösalaisin. 

Artbeskrivning författare

FM, suunnittelija Jani Järvi / Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Photos: Ant: Wikimedia User Sandstein CC-BY, Owls: Wikimedia Bent Christensen CC-BY-3.0, Deer: Lynette Schimming Flickr: EOL Images CC-BY-NC-SA-2.0

suomeksi suomeksi på svenska på svenska in English in English

Välkommen till Finlands Artdatacenters öppna AVGÅENDE testservice!

För att få tillgång till den senaste versionen av FinBIFs serviceportal, klicka här:

laji.fi

För att använda den avgående versionen av tjänsten, stäng det här fönstret.