Arterna.fi | Finlands Artdatacenter

Artkort

Lukutoukko Hej där!

Vår taxonomi erbjuder redan en massa information men den uppdateras och förbättras kontinuerligt. Det här är endast en preliminär version. Innehållet bör inte ännu citeras!

« Gå tillbaka

Tvestjärtar — Dermaptera

MX.70223 json rdf+xml dwc csv
Dermaptera
pihtihäntäiset tvestjärtar Earwigs
Heidi Viljanen, Pasi Sihvonen

FM, suunnittelija Jani Järvi / Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Källa av artbeskrivningar:
  • fi Pinkka oppimisympäristö: BIO-103 Eliöiden monimuotoisuus: eläintuntemus - Hyönteiset, Insecta & alkuhyönteiset, Entognatha
Select källa:

(Tyvärr, inget innehåll för ditt språk, visar [fi] istället)

Beskrivning

Pihtihäntäiset (Dermaptera) ovat pieniä, pitkänomaisia ja hieman litistyneitä hyönteisiä, joiden tunnusomaisin piirre on niiden takaruumiin pihtimäiset perälisäkkeet. Väritykseltään suomalaiset lajit ovat rusehtavia.

Pihtihäntäisten leveässä ja litistyneessä päässä on verkkosilmät, pistesilmiä ei ole, tuntosarvet ovat pitkät, rihmamaiset ja monijaokkeiset, ja suuosat purevat. Pihtihäntäisten keskiruumiin etuselkä (pronotum) on neliömäinen. Suomalaisilla lajeilla on kaksi pari siipiä (ulkomaisilla lajeilla siivet voivat puuttua). Etusiivet ovat lyhyet ja jäykät peitinsiivet, joissa ei ole suonitusta, ja jotka ulottuvat vain takaruumiin etupään ylle. Ohutta ihokerrosta muistuttavat takasiivet ovat laskostettuina etusiipien alle ja avattuina ne ovat puolikuun muotoiset. Pihtihäntäisten takaruumis on taipuisa, pitkänmallinen ja teleskooppimainen: selkäkilvet (terga) ovat osittain päällekkäisiä. Jalat ovat lyhyehköt. Takaruumiin kärjessä, kuten edellä todettu, on jäykät, pihtimäiset perälisäkkeet. Koiraiden pihdit ovat käyrät ja naarailla ne ovat suorahkot.

Toukat ovat aikuisen kaltaisia, mutta siivettömiä. Toukkien tuntosarvet ovat lyhyemmät ja pihdit pienemmät ja hennommat kuin aikuisilla.

Identifiering

Isopihtihäntä (Forticula auriculata) on 10-15 mm pituinen ja pikkupihtihäntä (Labia minor) 4-7 mm.

Storlek

Maailmalla pihtihäntäisten ruumiin koko vaihtelee 5-54 mm välillä. Suomessa ruumiin pituus 4-15 mm.

Suomen suurin pihtihäntä on isopihtihäntä (Forticula auriculata), jonka ruumis on 10-15 mm pituinen.

Livscykel

Muodonvaihdos on vähittäinen. Toukka on aikuisen kaltainen, mutta siivetön. Toukkavaiheita on suomalaisilla lajeilla neljä.

Elinkierto kestää ilmeisesti noin yhden vuoden. Naaras laskee syksyllä hedelmöittyneet munat maahan kaivamaansa koloon ja vartioi niitä talven yli. Poikaset kuoriutuvat keväällä. Hyönteismaailmassa suhteellisen poikkeuksellisesti naaras ruokkii ja huolehtii poikasista. Poikasten kuoriutumisen jälkeen lähteistä riippuen emo joko kuolee ja poikaset syövät emon, tai naaras saattaa jatkaa toukista huolehtimista vielä niiden lähdettyä pesäkolosta. Aikuistuminen tapahtuu loppukesällä ja parittelu syksyllä. 

Talvehtiminen tapahtuu siis aikuisena tai munana.

Livsmiljö

Kaikenlaisissa maaelinympäristöissä, mutta suosivat ahtaita ja kosteita paikkoja. Voivat hakeutua ihmisasutuksiin, mutta eivät ole haitallisia ihmiselle.

Ekologi

Pihtihäntäisten ekologisesta ja taloudellisesta merkityksestä ei mainittua tietoa lähdemateriaaleissa - aiheita ei oletettavasti ole tutkittu.

Beteende

Ravintona kasvit ja kuolleet sekä elävät hyönteiset ja muut selkärangattomat.

Liikkuvat yleensä yöaikaan ja piilottelevat karikkeessa tai oksien ja kivien alla.

Käyttävät pihtejään puolustautumiseen, siipien laskostamiseen sekä saaliin käsittelyyn.

Lentävät vain harvoin.

Vidare information

Pihtihäntäisnaaras vartioimassa muniaan: video.

Artbeskrivning författare

FM, suunnittelija Jani Järvi / Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Photos: Ant: Wikimedia User Sandstein CC-BY, Owls: Wikimedia Bent Christensen CC-BY-3.0, Deer: Lynette Schimming Flickr: EOL Images CC-BY-NC-SA-2.0

suomeksi suomeksi på svenska på svenska in English in English

Välkommen till Finlands Artdatacenters öppna AVGÅENDE testservice!

För att få tillgång till den senaste versionen av FinBIFs serviceportal, klicka här:

laji.fi

För att använda den avgående versionen av tjänsten, stäng det här fönstret.