Arterna.fi | Finlands Artdatacenter

Artkort

Lukutoukko Hej där!

Vår taxonomi erbjuder redan en massa information men den uppdateras och förbättras kontinuerligt. Det här är endast en preliminär version. Innehållet bör inte ännu citeras!

« Gå tillbaka

Phthiraptera

MX.70228 json rdf+xml dwc csv
Phthiraptera
täit ja väiveet
Pasi Sihvonen, Heidi Viljanen

FM, suunnittelija Jani Järvi / Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Källa av artbeskrivningar:
  • fi Pinkka oppimisympäristö: BIO-103 Eliöiden monimuotoisuus: eläintuntemus - Hyönteiset, Insecta & alkuhyönteiset, Entognatha
Select källa:

(Tyvärr, inget innehåll för ditt språk, visar [fi] istället)

Beskrivning

Täit ja väiveet (Phthiraptera) ovat erittäin pieniä tai pieniä lintujen ja nisäkkäiden ulkoloisia, joiden ruumis on dorsoventraalisesti = selkä-vatsa-suunnassa litistynyt, kova ja taipuisa. 

Täiden ja väiveiden päässä on hyvin pienet verkkosilmät tai ne ovat silmättömiä. Pistesilmät puuttuvat. Tuntosarvet ovat hyvin lyhyet ja suuosat purevat tai imevät. Täillä ja väiveillä ei ole siipiä. Niiden keskiruumiin jaokkeet ovat joskus sulautuneet yhteen. Jalat ovat lyhyet ja rotevat, joissa on kiinnittymiseen ja roikkumiseen kehittyneet kynnet. Ruumis on usein varusteltu erilaisilla aistikarvoilla.

Lahko luokitellaan perinteisesti kahteen alalahkoon (täit, Anoplura ja väiveet, Mallophaga), mutta viimeaikaiset tutkimustulokset ovat paljastaneet, että alalahkoja on yhteensä neljä. Sukulaisuussuhteiden määrittely elää. Viime aikoina täitä ja väiveitä ollaan myös yhdistelty jäytiäisten (Psocoptera) kanssa saman lahkon (Psocodea) alle.

Toukat aikuisen kaltaisia.

Storlek

Ruumiin pituus maailmalla 1-10 mm, mutta useimmiten alle 6 mm.

Livscykel

Muodonvaihdos on vähittäinen. Toukka on aikuisen kaltainen. Toukkavaiheita on kolme.

Elinkierto munasta aikuiseksi kestää vain noin yhdestä viikosta muutamaan viikkoon isännän tarjoamassa tasalämpöisessä ympäristössä.

Talvehtiminen oletettavasti mahdollista kaikissa muodoissa.

Livsmiljö

Isäntäeläimiensä, lintujen ja nisäkkäiden, pinnalla. Täit ja väiveet ovat obligaatteja ulkoloisia, eivätkä esiinny ilman isäntiään. Ne ovat moni- tai yksi-isäntäisiä, mutta isäntäspesifisyys on korkeaa. Monet lajit pysyttelevät isäntänsä tietyissä osissa, esimerkiksi päässä tai niskassa. 

Täitä ja väiveitä ei esiinny lepakoilla, muurahaiskävyillä, nokkaeläimillä tai pysyvästi vedessä elävillä nisäkkäillä, kuten valailla ja delfiineillä.

Ekologi

Taloudellinen ja ekologinen merkitys suuri: merkittäviä karjan, kotieläinten ja osa lajeista myös ihmisten syöpäläisiä. Voivat levittää bakteeri- ja virussairauksia.

Beteende

Ravintona sekä toukilla että aikuisilla höyhenet, karvat, ihon pintakerrokset ja veri.

Artbeskrivning författare

FM, suunnittelija Jani Järvi / Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Photos: Ant: Wikimedia User Sandstein CC-BY, Owls: Wikimedia Bent Christensen CC-BY-3.0, Deer: Lynette Schimming Flickr: EOL Images CC-BY-NC-SA-2.0

suomeksi suomeksi på svenska på svenska in English in English

Välkommen till Finlands Artdatacenters öppna AVGÅENDE testservice!

För att få tillgång till den senaste versionen av FinBIFs serviceportal, klicka här:

laji.fi

För att använda den avgående versionen av tjänsten, stäng det här fönstret.