Arterna.fi | Finlands Artdatacenter

Artkort

Lukutoukko Hej där!

Vår taxonomi erbjuder redan en massa information men den uppdateras och förbättras kontinuerligt. Det här är endast en preliminär version. Innehållet bör inte ännu citeras!

« Gå tillbaka

Bäcksländor — Plecoptera

MX.70229 json rdf+xml dwc csv
Plecoptera
koskikorennot bäcksländor Stoneflies
Heidi Viljanen, Pasi Sihvonen
Information saknas

(Tyvärr, inget innehåll för ditt språk, visar [fi] istället)

Beskrivning

Lähinnä virtavesissä eläviä hyönteisiä. Lajikortti käsittelee toukkavaiheita.
Toukan pituus on lajista riippuen 8–25 mm. Jaloissa on voimakkaat kynnet. Tuntosarvet ovat pitkät. Takaruumiin kärjessä on kaksi pitkää peräsukasta. Takaruumiin sivuilla ei ole kiduslehtiä, vaan kidukset sijaitsevat keskiruumiin sivuilla tai jalkojen tyvissä ja ne ovat rihmamaiset. Keskiruumiin selkäpuolella on näkyvissä kaksi paria siipiaihioita. Koskikorennot voidaan jakaa ryhmiin Filipalpia (kasvinsyöjät) ja Setipalpia (pedot). Nämä ryhmät erottaa toisistaan suuosien perusteella: kasvinsyöjillä glossat ja paraglossat ovat samanmittaiset, pedoilla paraglossat ovat glossia huomattavasti suuremmat (ks. kuva).

Identifiering

Koskikorennoilla on takaruumiissaan kaksi (vrt. Ephemeroptera) pitkää peräsukasta. Takaruumiin sivuilla ei ole kiduslehtiä (vrt. Ephemeroptera).

Livscykel

Aikuiset koskikorentonaaraat munivat yhteensä jopa tuhat munaa joko lennosta veden pintaan, tai laskevat munat rannasta veden rajaan. Joillain lajeilla kehitys munasta aikuiseksi voi kestää useita vuosia. Aikuistumisen kynnyksellä toukka ryömii ulos vedestä esimerkiksi vesikasveille, ja aikuinen koskikorento kuoriutuu ulos toukkanahasta. Kotelovaihe puuttuu elinkierrosta ja muodonvaihdos on siten vaillinainen.

Livsmiljö

Toukat elävät kivien alla lähinnä viileissä ja puhtaissa virtavesissä, tai järvien kivikkorannoilla.

Beteende

Toukat käyttävät ravinnokseen leviä, vesikasveja tai selkärangattomia eläimiä. Koskikorennot ovat herkkiä veden likaantumiselle ja indikoivat hyvää vedenlaatua.

Vidare information

Suomessa 7 sukua, joissa 36 lajia. Katso lajikohtaiset levinneisyystiedot www.laji.fi.

Photos: Ant: Wikimedia User Sandstein CC-BY, Owls: Wikimedia Bent Christensen CC-BY-3.0, Deer: Lynette Schimming Flickr: EOL Images CC-BY-NC-SA-2.0

suomeksi suomeksi på svenska på svenska in English in English

Välkommen till Finlands Artdatacenters öppna AVGÅENDE testservice!

För att få tillgång till den senaste versionen av FinBIFs serviceportal, klicka här:

laji.fi

För att använda den avgående versionen av tjänsten, stäng det här fönstret.